Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povídky z jedné kapsy - Karel Čapek

10. 6. 2022

Autor: Karel Čapek

Lit. Druh a žánr: epika, povídka

Lit. Směr: demokraticky proud

Časoprostor: Čapkova současnost (meziválečná léta), české prostředí

Kompozice: 24 detektivních povídek, chronologicky

Motiv: Náhoda, Selský rozum, Tajuplné způsoby poznání ( př:jasnovědectví)

Téma a myšlenka díla: Život je nevyzpytatelný a přináší člověku mnoho překvapení, poznání našeho okolí a zároveň nás samých, vyšetřování zločinu

Jazykové prostředky: spisovný i hovorový jazyk, er-forma, přímá řeč, archaismy, řečnické otázky, metafora, epiteton, přirovnání

 

Postavy: Případy dr. Mejzlíka: Doktor Mejzlík- policejní vyšetřovatel

Kouzelník Dastych

Rosenbauma- kasař

Experiment profesora Rousse: Profesor Rousse- profesor který díky jeho metodě odhalil vraha

Čeněk Suchánek- vrah

Josef Čapela- zavražděný

Redaktor Vošátka

Básník: Doktor Mejzlík

Strážník 141

Králík Jan- Student

Nerad- básník

Děj: Případ dr. Mejzlíka

Policejní úředník dr. Mejzlí si jde pro radu ke kouzelníku Dastychu kvůli tomu, aby mu vysvětlil jak je možné, že náhodou chytil kasaře, který vykradl kasu v jednom židovském dobročinném spolku. Dr Mejzlí vyprávěl Dastychovi, že když šel z práce domu, tak nešel cestou jako po každé, ale něco mu říkalo, aby šel do Dlážděné ulice, kde je známý lokál U tří panen, v němž přespávají třeba kasaři. V tomto lokálu narazil na podezřelou osobu, kterou si začal prohlížet a všimnul si toho, že má na botách popel. Došlo mu, že by popel mohl být z ocelového plátu. Tak si zavolal na pomoc své kolegy a šel ho zkontrolovat a našel u něj ztracené peníze a hasáky. Dr. Mejzlík z toho byl nešťastný, protože nemohl přijít na to, jak případ vyřešil, ale celá stanice si o něm myslí, že je to geniální detektiv.

Modrá chryzantéma

Věštkyně

Jasnovidec

Tajemství písma

Naprostý důkaz

Drahý Arture

 

Experiment profesora Rousse

Americký profesor Rousse přišel s metodou, podle které dokázal říct co má určitý člověk v hlavě, nebo co je zač. Tato metoda spočívala v tom, že profesor řekl jedno slovo a ten na kom metodu zkoušel, mu na to musel říct také nějaké slovo, které ho v tu chvíli napadlo. Na policejní pokyn přivedli Suchánka, který byl vrahem Josefa Čapeli, ale nebylo mu to dokázaný, protože mrtvého Čepelu nemohli nikde nejít a profesor mu začal říkat slova, a on na ně odpověděl jinými slovy, co ho napadali. Profesor během tohoto experimentu zjistil, že zabil muže a že ho zakopal na zahradě u plotu. Profesorovi přišel tento experiment moc krátký tak řekl, že to zkusí ještě na někom dalším. Z davu se přihlásil jeden pán a další experiment mohl začít. Profesor začal říkat slova, ale neznámí muž na ně odpovídal několika slovy nebo dokonce celou větou, profesor pořád muži opakoval, že musí odpovídat jenom jedním slovem. Když už to profesora přestalo bavit a řekl, že pán, který se přihlásil je novinář a měl pravdu, muž řekl, že se jmenuje Vošátka, a že je opravdu novinář. Večer v redakci si redaktor Vošátko všimnul toho, že policajti našli Josefa Čapelu u Suchánka na zahradě.

 

Ztracený dopis

Ukradeny spis 139/ VII, ODD. C

Muž, který se nelíbil

Básník

V této povídce neznámé auto zajelo stařenku a odjelo. Tento případ dostal na starost dr. Mejzlík a zavolal k sobě na výslech strážníka 141, ale ten mu řekl, že si nepomatuje jaké číslo auto má, a ani barvu auta si nepomatoval, protože se šel starat o stařenku. Se strážníkem u vraždy byl ještě student Jan Králík a básník Nerad. Jako další k výslechu přišel Jan Králík, který mu řekl, že neví, jaké má číslo, tak se ho dr. Mejzlík zeptal, jestli neví, jakou barvu aut mělo, a on mu na to řekl, že si myslí, že bylo červené. To Mejzlíkovi moc nepomohlo tak si zavolal ještě básníka Nerada a ten mu řekl, že si z toho nic nepomatuje, protože utekl domu a tam napsal básničku, kterou dal Mejzlíkovi. Nakonec Mejzlík s Neradem rozluštili, co v básničce bylo schované a že tam byla napsaná barva auta i jeho číslo.

Případy pana Janíka

Pád rodu Votických

Rekord

Případ Selvinův

Šlépěje

Kupón

Oplatkův konec

Poslední soud

Zločin v chalupě

Zmizení herce Bendy

Vražedný útok

Propuštěný

Zločin na poště